BÖRJAN TILL SLUTET FÖR OFFENTLIGT FINANSIERAD ISLAMISM?

[fusion_builder_container type=\”flex\” hundred_percent=\”no\” equal_height_columns=\”no\” hide_on_mobile=\”small-visibility,medium-visibility,large-visibility\” background_position=\”center center\” background_repeat=\”no-repeat\” fade=\”no\” background_parallax=\”none\” parallax_speed=\”0.3\” video_aspect_ratio=\”16:9\” video_loop=\”yes\” video_mute=\”yes\” border_style=\”solid\”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=\”1_1\” type=\”1_1\” background_position=\”left top\” border_style=\”solid\” border_position=\”all\” spacing=\”yes\” background_repeat=\”no-repeat\” margin_top=\”0px\” margin_bottom=\”0px\” animation_speed=\”0.3\” animation_direction=\”left\” hide_on_mobile=\”small-visibility,medium-visibility,large-visibility\” center_content=\”no\” last=\”no\” hover_type=\”none\” min_height=\”\” link=\”\”][fusion_text]

BÖRJAN TILL SLUTET FÖR OFFENTLIGT FINANSIERAD ISLAMISM?


\"\"

En fråga som länge upprört mig är hur kommuner, regioner, svenska staten och EU legitimerar islamister och tvingar svenska och europeiska skattebetalare finansiera deras organisationer. När jag reste runt i landet under EU-valet märkte jag att jag inte var ensam. Många väljare undrar liksom mig varför detta får lov att fortgå. Att jag skulle göra allt i min makt för att driva ett stopp för EU-finansiering till islamism blev därför ett av mina centrala löften till väljarna. Igår togs ett historiskt steg mot detta mål.

Det är franskt presidentval i april och Frankrike har nyss tagit över EU:s roterande ordförandeskap. Just nu sätter de därför agendan för medlemsstaternas arbete i Europeiska Rådet. Regeringen Macron har insett att många franska väljare inte gillar sharia, kvinnoförtryck och antisemitism. De har därför förklarat krig mot ”islamistisk separatism” och strypt franska statens finansiering av islamistiska organisationer.
Eftersom jag vet att det sista Macron vill är att den franska högern ska kunna anklaga honom för att se mellan fingrarna med att franska skattepengar går till islamister tog jag den unika möjligheten att öka trycket i frågan när tre franska ministrar nyligen gästade EU-parlamentet för att diskutera de franska prioriteringarna för deras ordförandeskapshalvår. I min verktygslåda hade jag nämligen konkreta bevis om EU-finansiering av Muslimska Brödraskapet i form av en forskarrapport jag låtit beställa.

På min bästa franska – med inslag av värmländsk brytning får jag medge – frågade jag justitieminister Èric Dupond-Moretti om ordförandeskapet är villigt att göra en översyn av EU-finansieringen till organisationer knutna till Muslimska brödraskapet och att medvetandegöra EU-kommissionen om farorna med att på olika sätt legitimera islamistiska organisationer.

Den franske justitieministern försökte skjuta frågan ifrån sig och svarade att han var ”lite överraskad” över min fråga eftersom den rörde EU-kommissionens finansiering. ”Detta är jag inte ansvarig för som justitieminister […] om du berättar för mig att justitieministern är ansvarig för finansiering av islamistiska organisationer så kommer jag naturligtvis ta ansvar, och jag kan försäkra er, detta är inte alls fallet vad jag ser. Vad kan jag säga mer än att jag är uppmärksam på vad du säger till mig och att jag kommer att vara extremt vaksam på denna front”.
Europaministern Clement Beaune var lika ställd som sin kollega men valde till skillnad från sin kollega inte att två sina händer utan svarade: ”För att vara helt ärlig måste jag meddela att det inte finns ett färskt ställningstagande från Rådet… Jag håller inte med dig i ett antal frågor, men jag tror det finns en punkt du tar upp, att det finns en stor oro för aktiviteter bland föreningar som ibland under täckmantel av att försvara vissa frihetsprinciper har en religiös agenda. Vi har denna debatt i Frankrike och jag vet att den förekommer i flera andra medlemsstater… Det är utan tvekan en del svaghet eller naivitet i vissa ageranden som vi ser på europeisk nivå”.

De franska regeringsrepresentanterna var synbart överraskade över uppgifterna om EU-bidrag till islamister.
När utskottet en vecka senare gästades av inrikesministern var fransmännen bättre förberedda. Mellan mötena i Bryssel hade nämligen det franska ordförandeskapet skickat ut ett förslag till alla EU:s medlemsstater med rubriken ”Motverka radikalisering: bekämpa inflytandet av ideologier som sprids av extremistiska individer och enheter”.
Det franska ordförandeskapets officiella linje är numera att offentlig finansiering av islamism måste bekämpas på EU-nivå och i medlemsstaterna. De skriver:
”Fall där europeiska offentliga organ har finansierat organisationer som främjar en diskurs som strider mot Europeiska unionens grundläggande värderingar visar också att man måste vara särskilt vaksam när det gäller finansiering av föreningssektorn. Den livliga kontrovers som följde på en nyligen genomförd kommunikationskampanj, utformad av ett konsortium som är notoriskt knutet till Muslimska brödraskapet och förmedlad av Europarådet, måste få oss att ifrågasätta hur EU-finansiering kan tjäna ideologiska projekt som är främmande för EU:s grundläggande värderingar. Dessa företeelser kräver ett kollektivt svar som syftar till att begränsa den icke-transparenta utländska finansieringen och till att bättre upptäcka ideologiska projekt som strider mot våra värderingar när de senare motiverar ansökningar om bidrag från nationella och europeiska offentliga organisationer.”

EU har länge försökt stoppa finansieringen av jihadism. Men icke-våldsam islamism har kunnat flyga under radarn och mottagit hundratals miljoner kronor i offentliga bidrag. Nu ifrågasätter ett ordförandeland i EU för första gången någonsin den offentliga finansieringen av alla islamistiska organisationer.
När förslaget läckte till media igår fick jag nypa mig i armen. Bollen är äntligen satt i rullning. Jag kommer aldrig få veta om mitt arbete bidragit till den franska regeringens förändrade hållning, men OM det är så att jag varit del av detta är det inte utan att jag känner mig stolt. Jag vet hur starkt många av er känner i denna fråga och förutom att rikta ett hjärtligt tack till alla er som stött och uppmuntrat mig vill jag uppmana er att njuta lite av detta. Vi vet naturligtvis att detta bara en delseger och att mycket arbete återstår innan frågan är i hamn. Men en delseger är vunnen och jag kan lova er en sak: Jag ger mig aldrig.

EU:s finansiering och legitimering av islamister måste få ett slutFortsätter kämpa mot EU-finansiering av islamism


[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Rulla till toppen